OEM Key ya da OEM Lisans en basit haliyle tek bilgisayarda kullanılmak üzere hazırlanmış lisanslardır. OEM (Original Equipment Manufacturer) Orijinal Ekipman Üreticisi anlamına gelir. Genellikle üreticiler tarafından laptoplarda ya da işletim sistemi kurulu gelen hazır sistemlerde kullanılır. OEM lisansın en önemli farkı, tek cihazda kullanılmak üzere hazırlanmış olmasıdır. Yani lisans anakarta gömülür ve başka anakart kullanılan bir sistemde kullanılamaz. OEM lisans Microsoft tarafından üreticilere satılır ve son kullanıcı tarafından direk Microsoft'tan alınamaz.
OEM lisanslar, son kullanıcıya perakende şekilde satılan lisanslardan aşağıdaki özellikler hariç tamamen aynıdır.
- OEM lisanslar ilk ve tek bilgisayarı lisanslayabilir. Başka bilgisayarda kullanılamaz.
- OEM lisans anakart haricinde her türlü donanım değişim ve yükseltmesine izin verir.
- OEM lisans kullanıcılarına Microsoft destek elemanları tarafından direkt destek sağlanmaz. Destek için üreticiye başvurulmalıdır.
Retail yani Perakende Lisans, OEM lisansın tersine aynı anda olmamak kaydıyla birden fazla bilgisayarda kullanabilirsiniz. Retail key teknoloji mağazaları ve Microsoft Store'da satılan lisanstır. Yani teknoloji mağazalarından aldığınız lisanslar kutu ile satılan retail keylerdir.
- Retail yani perakende lisansları diğer bilgisayardan kaldırmak şartıyla yeni bilgisayara taşıyabilirsiniz.
- Retail lisans anakart dahil tüm donanımların değişim ve yükseltmesine izin verir.
- Retail lisans kullanıcılarına Microsoft destek elemanları tarafından ücretsiz destek sağlanır.
Peki Satıcılar OEM Keylere Nasıl Ulaşıyor ?
Microsoft, üreticilere OEM keyleri önceden toplu olarak satıyor. Üreticiler ise bazen planladıkları kadar üretim yapmıyorlar ya da yapamıyorlar. Ellerinde kalan ürünler ise genellikle Uzak Doğudaki fabrikalardan sızdırılıyor. Sonrasında gayri resmi satıcılar tarafından e-ticaret sitelerinde satılıyor.
0 Yorumlar