Ücretsiz SSL Sertifikası Nasıl Alınır



SSL sertifikaları, iki sistem arasında gerçekleşen bağlantıların üçüncü sistemler tarafından okunamayacak şekilde şifrelenmesini sağlayan güvenlik teknolojisidir. SSL, internette güvenliği arttırdığı için arama motorları tarafından desteklenmekte hatta SSL desteği olmayan siteler ikinci plana atılmaktadır. İnternetin başını çeken büyük firmalar ise SSL'in yayılmasına destek olmak için bazı topluluklara sponsor olarak küçük websitelerin, blogların SSL sertifikasına sahip olmasını sağlıyorlar.

Let's Encrypt, temelde bahseettiğimiz küçük siteler ve bloglara  bedava SSL sertifikası dağıtan bir sertifika otoritesidir. Let's Encrypt'ten önce SSL sertifikası almak için Comodo, GlobalSign ve Verisign gibi firmalardan yıllık en az $45 gibi ücret  -ki bu fiyatlar bir blog yazarının güzel bir gelir elde etmedikçe ödeyebileceği bir miktar değil.- ödemeniz gerekiyordu. 

Ücretsiz SSL sertifikası alabileceğiniz, Let's Encrypt'ten başka ZeroSSL var ancak oradan 3 kere 90 günlük sertifika alabiliyorsunuz, yani bir nevi deneme sürümü oluyor. Bu 3 seferlik sertifika hakkınız bittiğinde sizden ücretli bir plana geçmenizi istiyor. ZeroSSL, Let's Encrypt'ten farklı olarak websitesi içinden üyelik alarak sertifika veriyor, arayüzü ve kullanımı gayet güzel. Sitenize ilk defa SSL sertifikası ekliyorsanız ve henüz acemiyseniz güzel bir alternatif. Ancak bu 3 hakkınızı da kullandıysanız, bedava SSL sertifikası bulmak için başka yerleri gezmeye başlamanız gerekiyor.

Let's Encryt'ten sertifika almak için ücretli herhangi bir şey almanıza gerek yok. Açık kaynaklı uygulamaları kullanarak kendinize SSL sertifikası alabilirsiniz. En basit yöntemle sertifika almak için ihtiyacınız olanlar :
Bu uygulamaların tamamı açık kaynak kodlu olduğu için bilgilerinizin bu uygulamalar tarafından alınmadığına emin olabilirsiniz. 

Şimdi başlayalım yapmanız gerekenlere. 
  • Öncelikle OpenSSL uygulamasını bilgisayarınıza kuruyorsunuz, ardından GetHttpsForFreeUI uygulamasını kuruyoruz. 
  • GetHttpsForFreeUI açıp openssl.exe uygulamasının nerede olduğunu ve çalışma yolumuzu (dosyaların depolandığı yeri) seçiyoruz. 
  • account.key ve domain.key için isimleri varsayılan olarak bırakın. Ardından çalışma yolunun içine openssl.cnf adlı bir dosyayı bu linkten indirin. 
  • "Copy required entry to clipboard" butonu basın ardından "Open for editing..." butonuna basın.
  • Önünüze açılan openssl.cnf dosyasının en altına inerek kopyaladığınız içeriği yapıştırın ve yapıştırdığınız şeyi kendinize göre düzenleyin.
  • gethttpsforfree.com sitesini açın ve uygulamadan ise "Step 1 and 2"  sekmesine geçin.
  • Uygulama içinden "Create Account Key" ve "Create Domain Key and Request" butonlarına basarak keyleri oluşturun. 
  • Sitede Emailinizi doldurun ardından Public Account Key boşluğunu doldurun ve "Validate Account Info" butonuna basın.
  • Certificate Signing Request boşluğunu doldurun ve "Validate CSR" butonuna basın. Uygulamadan "Step 3 and 4" sekmesine geçin.
  • Uygulamada "Sign API Requests" adımında sırayla her adımda ilk kutuda bulunan içeriği kopyalayıp uygulamanın "Data" kısmına yapıştırıp "Execute OpenSSL" butonuna basın. Butona basınca çıktı otomatik kopyalanıyor. Çıktıyı ikinci kutuya yapıştırıp onaylayın. Ve bunu gerektikçe tekrarlayın.
  • "Challenges for:" kısmında ikinci seçenek olan file-based'i seçin. "Under this url:" kısmında verilen bilgiyi uygulamada "File Server Path" kısmına, "Serve this content:" kısmındaki içeriği "File content:" kısmına yapıştırıp "Create Verification File" diyerek dosyayı oluşturun. Dosyayı sunucuda istenen kısma yükleyin ardından sitede onaylama butonuna basın.
  • 10. ve 11. adımdaki yönergeleri gerektikçe tekrarlayın ve "Step 5" sekmesine geçin.
  • "Step 5: Install Certificate" kısmında verilen dosyaları uygulama içindeki boşluklara yapıştırıp "Create Certificate Files" butonuna basarak dosyalarınızı oluşturun. Dosyalar çalışma yoluna kaydedilecektir.
  • Burdan sonra verilen dosyaları Kontrol Paneliniz ile sitenize yükleyin.
SSL sertifikanızı yükledikten sonra bu siteden kontrol edebilirsiniz.

Aşağıdaki videodan adım adım işlemlerin nasıl yapıldığını görebilirsiniz. Bir problem yaşarsanız yorumlarda belirtin yardımcı olmaya çalışayım. Ayrıca unutmadan Let's Encrypt, sertifikanızı her 60 günde bir yenilemenizi öneriyor.



Yorum Gönder

0 Yorumlar